2016. július 01. /péntek/
feed-image


fresh menu leftfresh menu right

Névnap

Ma 2016. július 01., péntek

Tihamér és Annamária napja van.

Holnap Ottó napja lesz.

Boldog névnapot kívánunk nekik!

Tetszik a honlapunk?

Olvasók száma

Oldalainkat 59 vendég böngészi

Média partnerek

Videó doboz

Kattintson a fenti képre!

Abonyi Két Torony Magazin eddigi számai -

Kattintson a képre!

A közbiztonságról szóló kiadványt

a fenti fotóra kattintva lapozgathatja!

A honlap eléréséhez kattintson a fenti logóra!

Az online adás eléréséhez kattintson a logóra!

Kattintson a fenti logóra!

Kattintson a fenti logóra!

Kattintson a fenti logóra!

Kattintson a fenti logóra!

Kattintson a fenti logóra!

Kattintson a fenti logóra!

Kattintson a fenti logóra!

Kattintson a fenti logóra!

Ha a táncunkat nézed, a szívünk szavait hallod… - Egy éves a Hagyományőrző Abonyi Néptáncegyüttes PDF Nyomtatás E-mail
(5 Értékelés)
Közéleti magazin - Társadalmi élet
2013. február 01. péntek, 22:26

Egy év rövid idő. Ez azonban nem jelenti azt, hogy sok kitartással és odaadással egy jórészt amatőr táncosokból álló közösségből ne válhatna táncegyüttes.

Egy olyan táncegyüttes, ami igaz, hogy nem profi, viszont a tagjai becsülettel, áldozatokat hozva végzik hétről hétre a munkát; és nem azért, mert várnak érte valamiféle jutalmat, hanem azért, mert szívből teszik azt.

És talán azért is, mert akit egyszer magával ragad a néptánc, az többé nem tud kilépni a bűvköréből.

Közel egy évvel ezelőtt történt, hogy először gyűltek össze azok az abonyi emberek, akik úgy gondolták, hogy szeretnének megismerkedni a néptánccal, illetve szép számmal akadtak olyanok is, akik korábbi táncos múltjukból kifolyólag szerették volna feleleveníteni tánctudásukat. Az első néhány hónap az alapozással telt, és nyár elejére megfogalmazódott egy erdélyi táncokból álló koreográfia összeállításának gondolata.

Az egész nyáron át tartó folyamatos próbák után az első fellépésünkre 2012. augusztus 19-én Jászkarajenőn került sor, egy nappal később pedig az abonyi közönségnek is bemutatkoztunk. Ezt követően szeptember végéig szinte minden hétvégére jutott fellépés. Jártunk Óballán, Törtelen illetve Abonyban is újabb két alkalommal tettünk eleget helyi felkérésnek.

Jelenleg egy szatmári koreográfián dolgozunk, és nagy örömünkre szolgál, hogy ezt már számos új taggal gyarapodva mutatjuk be.

Ami az Együttes jövőbeli terveit illeti, mindenképpen első helyen kell említeni a tavasszal bemutatásra kerülő jubileumi műsort, melynek keretein belül a felnőtt, illetve gyermek csoport fogja bemutatni koreográfiáit élő zenés kísérettel. A műsor befejeztével táncházat szeretnénk tartani, amit egy - az Együttes által elindítandó – táncház sorozat kezdő eseményének szánunk.

Nyári terveink között szerepel egy balatoni csapatépítő,  közösségformáló tánctábor megszervezése, melynek elsődleges céljai egy Balaton környéki fellépéssorozat lebonyolítása, valamint egy új tánc alapjainak elsajátítása. Ezenkívül természetesen örömmel teszünk eleget minden felkérésnek, legyen szó akár tánctudásunk bemutatásáról, akár táncház megszervezéséről és megtartásáról.

Szeretném megragadni az alkalmat, hogy az Együttes nevében köszönetet mondjak az Összefogás Közhasznú Egyesületnek a számunkra készített pólókért, melyek ünnepélyes átadására a jubileumi műsor keretein belül kerül sor.

Köszönet illeti még az Abokom Nonprofit Kft-t a próbák helyszínének ingyenes biztosításáért. Szeretettel várunk és köszönettel elfogadunk bármilyen egyéb segítséget, támogatást, hiszen a koreográfiák bemutatásának vannak tárgyi feltételei, melyeket most az Együttes tagjai jelenleg maguk finanszíroznak.

Végül, de nem utolsó sorban szeretnék köszönetet mondani az Együttes tagjainak az  áldozatos munkáért és kitartásért. Bízom benne, hogy még sok eredményes év áll előttünk,  és további szép sikereket érünk majd el együtt.

Remélem mi is hozzájárulunk  ahhoz,  hogy egyre többen felfedezzék és megszeressék a világon egyedülálló magyar népzenét és néptáncot, hiszen nincs még egy olyan nép, amely motívumait és dialektusait tekintve ilyen gazdag tánckultúrával rendelkezik. Mindannyiunk kötelessége, hogy ezt a ránk bízott kincset megőrizzük.

Ennek azonban nem szabad kimerülnie pusztán a hagyományőrzésben. Legalább ilyen fontos a népi kultúra gyermekekkel, fiatalokkal való megismertetése, hiszen Kodály Zoltán szavaival élve „kultúrát nem lehet örökölni. Az elődök kultúrája egykettőre elpárolog, ha minden nemzedék újra meg újra meg nem szerzi magának.”

- Cikk és kép forrás: mukomu.lapunk.hu/Barati László -Email Drucken Favoriten Subscribe Twitter Facebook Myspace Stumbleupon Digg delicious MR. Wong Technorati blogger google Yahoo startlap iwiwLubys Fundgrube
 

Kérem, regisztráljon ha hozzá szeretne szólni a témához!

BelépésFriss hozzászólások
Készítette Kéttorony Copy Right 2010 © Minden jog Fenntartva .